bútor kárpitozás, felújítás

Bútor kárpitozás, bútor felújítás azt jelenti, hogy a vázszerkezettől kezdve, az ülés és a támla párnázatán keresztül, a bevonóanyagig minden alkotó elem felújításra, szükség esetén cserére kerül.

Erre azért van szükség, mert ha például a kárpitot lecseréljük úgy, hogy alatta az ülés párnázata nem kerül felújításra, akkor a kárpit nem fog illeszkedni  hozzá, csúnya lesz, és rövid időn belül meglazul, megráncosodik a kárpit.
A használat során nem csak a kárpit használódik el. A legnagyobb terhelést, igénybevételt az ülés kapja. A benne lévő alkatrészek, a rugók, a zajcsökkentő anyagok, a szivacsok a nagy igénybevétel hatására “összeesnek”, így nem tudják ellátni tökéletesen a feladatukat. Erre a bútor tulajdonosok akkor jönnek rá, amikor visszakapják az felújított bútorukat, és először ráülnek.
Ez nem azt jelenti, hogy a bútor minden alkatrészét ki kell cserélni. A bútor szétbontása során minden alkotórészt meg kell vizsgálni, és csak azokat kicserélni, amelyik tönkrement. Szakavatott szem már az előzetes felmérés alkalmával, szétbontás nélkül is kilencven százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy milyen mértékű felújítást kíván az adott bútor.

Gyakran elhangzik az a kérdés, hogy a helyszínen meg tudjuk-e csinálni a kárpitozást.

A határozott válasz, hogy nem. A becsületes kárpitozáshoz tényleg a vázszerkezetig le kell bontani az egész bútort, ami egyrészt zajjal, másrészt igen nagy porral, kosszal jár. Másrészt kárpitozás speciális szerszámokat igénye, úgy mint kompresszor, szögbelövő pisztoly, amik műhely körülmények között állnak rendelkezésre.

Mindenképpen érdemes a teljes felújítást, teljes kárpitozást választani, mert hosszú távon bőven megtérül. Ha arra gondolok, hogy aki új bútor vásárlás helyett a kárpitozás, felújítás mellett dönt, biztosan azért teszi, mert bevált neki az adott bútordarab és a felújítás után is hosszú évekig szeretné élvezni annak kényelmét.